Tips voor het ondernemen


Businessplan schrijven

Een startende ondernemer kan - zeker als hij of zij op zoek is naar één of meerdere investeerders - eigenlijk niet om het schrijven van een goed ondernemingsplan heen. Een bedrijfsplan is bij banken en veel particuliere investeerders niet alleen een belangrijke voorwaarde voor het verzamelen van voldoende startkapitaal, het biedt u als ondernemer ook de mogelijkheid om alle kansen en risico's goed in kaart te brengen. En het verdienmodel van de onderneming werkt u uit aan de hand van het businessplan.

Luister naar uw  intuïtie

Neem een voorbeeld aan succesvolle entrepreneurs als Mark Zuckerberg, Steve Jobs en Coco Chanel. Deze ondernemers waren er stuk voor stuk heilig van overtuigd dat hun producten en bedrijfsfilosofie zouden aanslaan bij de beoogde doelgroep. Zo zwoor Chanel bij de garçonne-look voor de moderne vrouw, vond Jobs het noodlijdende merk Apple eigenhandig opnieuw uit en wist Zuckerberg al in 2004 dat een online sociaal netwerk het in de toekomst helemaal zou worden. Zuckerberg, Jobs en Chanel hadden één ding gemeen: allemaal luisterden ze voldoende naar hun intuïtie. Ongeacht de vele raad die ze van ervaringsdeskundigen kregen, gingen ze grotendeels hun eigen weg en bouwden op die manier een succesvol imperium op. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alle raad van uw zakelijke adviseurs per definitie in de wind te slaan, maar het kan zeker geen kwaad om goed naar uw eigen intuïtie te luisteren. Dat wil zeggen: als u het gevoel hebt dat een product of dienst niet perfect aansluit op de vraag in uw markt, grijp dan tijdig in. Pas het product /de dienst net zolang aan tot dat uw doelgroep er net zo enthousiast over wordt als uzelf. 

Creëer en onderhoud een netwerk

Iedere ondernemer heeft baat bij het creëren en onderhouden van een netwerk. Zeker in de startfase van uw onderneming, wanneer uw product, dienst of merk bij velen nog niet bekend is, kunt u de steun van collega-ondernemers, klanten en andere gelijkgestemden goed gebruiken. Niet alleen om via uw netwerk nieuwe klanten of opdrachtgevers te vinden, maar ook om uw ervaringen te delen. U kunt veel van uw netwerk leren, en vice versa. Uiteraard zijn social media tegenwoordig de voornaamste platforms om te netwerken, maar ook het bijwonen van netwerkbijeenkomsten en workshops over uw beroep of branche kan erg nuttig zijn.

Startersvalkuil: te lage prijs

Een oude bekende op het gebied van startersvalkuilen is dat u de prijs  van uw product of dienst te laag inschat, omdat u op die manier uw voornaamste concurrenten te slim af wilt zijn. De kans dat klanten en opdrachtgevers op deze 'koopjes' afkomen is inderdaad een stuk groter, maar deze voordelige prijzen zullen op de lange termijn onhoudbaar blijken. En hoe zullen uw klanten reageren als u straks in één keer de prijzen aanzienlijk verhoogt om uw bedrijf te redden, omdat u niet uit de kosten komt en verlies leidt?

Administratie en boekhouding

De administratieve rompslomp die komt kijken bij het leiden van een eigen bedrijf is voor weinig ondernemers een favoriete klus. Toch is het van belang dat u vanaf het begin van uw onderneming de administratie goed op orde krijgt en houdt. Laat u adviseren hoe u een overzichtelijke administratie kunt opzetten en een boekhouding kunt inrichten. Tegenwoordig zijn er veel handige tools en eenvoudige boekhoudprogramma's beschikbaar, die met weinig kennis van financiën redelijk eenvoudig op te zetten en bij te houden zijn.
Als u zelf niet zo'n held bent met cijfers en u wilt uw tijd liever besteden aan andere zaken van het ondernemen, dan kunt u ervoor kiezen om (een deel van) de boekhouding uit te besteden aan een financiële professional, zoals een boekhouder of accountant. 
Een financieel adviseur is altijd op de hoogte van de nieuwste fiscale regels en kan u daarin bijstaan. 
Maar vaar niet blind op deze persoon. U bent de ondernemer, u bent degene die het financiële beleid moet uitzetten. U moet elk moment geïnformeerd zijn over hoe uw bedrijf er financieel voor staat.  Dat kan het beste als u zich ook verdiept in de financiële prestaties van uw onderneming.

Financiering
Niet iedere startende ondernemer beschikt over de financiële middelen om de startinvestering helemaal zelf te bekostigen. Daarnaast heeft elk groeiend bedrijf op enig moment extra financiering nodig, bijvoorbeeld om te innoveren. Op zoek naar financiering kunt u denken aan de volgende soorten financiering voor uw bedrijf: klassiek: familie & vrienden; rekening-courant krediet; bankgarantie; bedrijfslening; leasing/huurkoop van apparatuur; stimuleringskredieten en fondsen van de overheid; borgstellingskrediet. Meer mogelijkheden van deze tijd: durfkapitaal/ venture capital; participaties; particuliere investering zoals crowdfunding.