Tips & Tricks


ZES GEZONDE GEWOONTES VOOR ONDERNEMERS


Ondernemers maken lange dagen. Zoek manieren om te herstellen van je inspanningen, overbelasting ligt al gauw op de loer. Hoe blijf je fris, opgeladen en gemotiveerd? Hier enkele tips.

1. Begin in de vroege uurtjes

'De morgenstond heeft goud in de mond'. In de vroege ochtend profiteer je ook van de afwezigheid van allerlei afleidingen. Als de rest van het land of andere mensen op het werk nog onderweg zijn, kan jij rustig je werk doen.

2. Zorg voor lichaamsbeweging

Hoeveel beweeg jij per dag? Het verstandig om in elk geval vijf dagen per week dertig minuten matig intensief te bewegen. Dat kan met een work-out of meditatie. Ook effectief is een avond of ochtend wandeling na de maaltijd kan overgewicht tegengaan, maar ook stresshormonen op een natuurlijke manier afbouwen.

 

3. Zoek andere ondernemers op

Als executive owner overleg en vergader je veel en zit je veel binnen. Door het gezelschap van andere ondernemers op te zoeken, zorg je voor de nodige afwisseling. Dit is op meerdere manieren mogelijk, een netwerkborrel, business club, intervisie organiseren, etc.. Zo ontmoet je collega-ondernemers en bespreek je vragen en problemen uit de praktijk.
 

5. Neem op tijd vrij

Als je te weinig uitrust of ontspant, neemt je energiepeil snel af. Het is raadzaam om regelmatig tijd in te plannen voor zaken die niets met je werk te doen hebben. Reserveer daarom tijd in je agenda waarin je aandacht helemaal kan uitgaan naar activiteiten die losstaan van je business. 

 

5. Evalueer jezelf

Het is zinvol om van tijd tot tijd in de spiegel te kijken. Wat gaat je goed af als ondernemer en wat niet? Door regelmatig te reflecteren, creëer je de mogelijkheid om zaken bij te sturen en indien nodig aan te passen. Dat werkt motiverend, omdat je daardoor verbonden blijft met je persoonlijke doelstellingen en die van het bedrijf. Maak ook hier tijd voor vrij door vaste reflectiemomenten in te plannen, bijvoorbeeld aan het einde van de dag of week.

 

6. Sluit de dag rustig af

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag opnieuw topprestaties kunt leveren. Zorg daarom voor een rustige afsluiting van de werkdag. Bijvoorbeeld door 's avonds na een bepaald moment niet meer gebruik te maken van computer/laptop of smartphone. Hiermee voorkom je dat je 's nachts onbewust blijft nadenken over zaken die met je bedrijf te maken hebben. Ook kan het kunstmatige licht van deze schermen invloed hebben op je slaapgedrag, zodat je langer wakker blijft dan nodig is.